Geplaatst op Geef een reactie

Waarschuwing voor koolmonoxidemelders door NOS: kies een veilig model

Een koolmonoxidemelder verhoogt de veiligheid in huis. Tenminste, als u daarvoor gebruik maakt van een veilig model. En als u die op de juiste plaats ophangt natuurlijk, een van de belangrijke voorwaarden om er goed gebruik van te kunnen maken.

De NOS berichtte in het verleden meerdere keren over koolmonoxidemelders en helaas niet op een positieve manier. In 2016 werd door de NVWA gewaarschuwd voor een specifiek type ‘Pentagon’-melder. Een jaar later schreef dezelfde NOS over een onderzoek waaruit bleek dat veel van de melders niet veilig bleken. Wij zetten op een rij hoe u wel kiest voor een veilige koolmonoxidemelder.

‘Pentagon’ volgens NVWA geen veilige keuze

De koolmonoxidemelder en de NOS vormen geen goed huwelijk, als u de berichtgeving moet geloven. Enkele jaren geleden bleek bijvoorbeeld dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) niet te spreken was over de EAP21AC van het merk Pentagon.

De melder werd in 2011 op de markt gebracht en zou niet werken. Kopers konden bij de verkoper Index Holland hun geld terugkrijgen. Het deed weinig goeds voor de populariteit van koolmonoxidemelders, terwijl die in werkende staat heel belangrijk kunnen zijn voor de veiligheid in en om het huis.

Onveilige koolmonoxidemelders volgens de NOS

Een jaar later verscheen er een nieuw verhaal over koolmonoxidemelder bij de NOS. Toen bleek dat veel van de melders niet aan de eisen voldeden, volgens onderzoek van dezelfde NVWA. Die had in de tussentijd 29 exemplaren tegen het licht gehouden, waarvan ongeveer de helft niet in orde was.

Veel mensen zocht naar de combinatie [koolmonoxidemelder NOS], om op de hoogte te raken over het belangrijke nieuws. De NVWA publiceerde een lijst met mogelijk onveilige modellen.

Veilige koolmonoxidemelder: goede keuze

Het is belangrijk om gebruik te maken van een veilige koolmonoxidemelder. Alleen op die manier biedt de melder de bescherming tegen gassen die dodelijk kunnen zijn, door daar op tijd voor te waarschuwen als de concentratie daarvan toeneemt.

U heeft online de keuze uit verschillende melders voor in huis, waaronder een koolmonoxidemelder van Abus. U kiest daarmee voor een model waarvan de fabrikant garandeert dat die netjes voldoet aan de belangrijke Europese norm EN 50291-1:2010+A1:2012. De melder is daarvoor gecertificeerd en volgens Abus een uitermate veilige keuze. Bovendien werd dit volgens het merk gecontroleerd en bevestigd door diverse andere onafhankelijke keuringsinstanties, waardoor er sprake is van een veilig model om zonder problemen gebruik van te maken.

Heeft u vragen over een koolmonoxidemelder of bent u benieuwd hoe u die het best kunt plaatsen? Neem contact met ons op, dan vertellen we u er graag meer over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *