Geplaatst op Geef een reactie

Stopcontact schakelaar via Wifi

Een stopcontact schakelaar kan heel handig zijn als u op afstand uw apparaten wilt bedienen. Inmiddels is er ook al het een en ander te koop op dit gebied. De bekende Klik-aan-Klik-uit systemen is inmiddels al een begrip geworden. Ook via de webshop op deze pagina kunt u diverse types kopen. Maar welke stopcontact schakelaar, ook wel smartplug genoemd, kunt u nu het beste kiezen voor uw toepassing. Hoe zit het met veiligheid van het schakelen en kunnen ook de vreemden gebruik maken van uw stopcontact schakelaar. Hieronder hebben we getracht op deze vragen antwoord te geven.

Hoe werkt een stopcontact schakelaar via Wifi?

Een stopcontact schakelaar maakt verbinding met een netwerk. Dit kan uw eigen Wifi netwerk zijn, of het GSM netwerk. Het GSM netwerk wordt ook wel vaker aangeduidt als GPRS. De afkorting GPRS komt uit het engels en betekent Global Packet Radio Service. In nederland is het GPRS netwerk in de 3G en 4G frequentieband. (lees meer over draadloze communicatie hier). De app op uw tablet of smartphone maakt ook connectie met het netwerk of internet en stuurt een schakelcommando naar een zogenaamde cloud-server. De cloud-server is een server in het datacentrum van de fabrikant. Deze server ‘praat’ een eigen taal (protocol) met de verbonden apps en de verbonden smartplugs of stopcontact schakelaars.

wifi stopcontact schakelaar
Nu kopen

De stopcontact schakelaar communiceert zijn status weer terug naar de cloud-server zodat deze de meest actuele informatie bevat. In de webshop zijn er verschillende types verkrijgbaar:

  • DRH-302 : Deze maakt verbinding met uw thuisnetwerk via WiFi, de app maakt verbinding met internet. Dit kan via Wifi of GPRS
  • DRH-303: Deze is gelijk aan de DRH-302, maar kan ook het verbruik van het aangesloten apparaat uitlezen en stuurt deze naar de cloudserver.

wifi stopcontact schakelaar concept

Kan iedereen mijn stopcontact schakelaar gebruiken?app wifi stopcontact schakelaar

Nee niet iedereen kan gebruik maken van uw wifi stopcontact schakelaar. Dit komt omdat bij de eerste installatie de wifi schakelaar wordt ingeleerd op de aangesloten app in uw eigen netwerk. Hierdoor is de smartplug bekend met uw WiFi SSID en wachtwoord. Ook de app is geregistreerd op de server en verbonden aan de aangesloten smartplugs. De stopcontact schakelaar spreekt met de server een eigen protocol. Hierdoor is het nauwelijks mogelijk om uw smartplug te gebruiken door derden of niet toegestane gebruikers.

Het is wel mogelijk om de schakelaar via stopcontact te authoriseren voor meerdere gebruikers. Hierdoor is het ideaal voor meerdere bewoners van een woning om hetzelfde apparaat te schakelen.

Wat kan ik allemaal schakelen met de smartplug?

De toepassingen van de wifi stopcontact schakelaar zijn natuurlijk in overvloed. In principe kan elk apparaat geschakeld worden. Denk hierbij aan de verlichting van uw woning,  een koffiezet apparaat, ventilatoren en verwarmingsapparaten. Let wel op de veiligheid! Door het gebruik zonder toezicht kunnen natuurlijk gevaarlijke situaties onstaan. Het is altijd de verantwoordelijkheid van de gebruiker om een veilige toepassing te bedenken. Ook zijn de stopcontact schakelaars geschikt en getest voor een vermogen van 3680 Watt. Dit komt neer op een stroomopname van 16A. Let ook op dat bepaalde motoren een nominaal vermogen hebben (het vermogen bij normale operatie) en een aanloop vermogen. Dat aanloop vermogen kan veel hoger liggen dan wat men zou verwachten. Dit kan leiden tot schade aan de stopcontact schakelaar.

Mijn wifi signaal is slecht, wat kan ik doen?

Heeft u een slecht wifi signaal dan kunt u kijken of u het wifi signaal kunt verbeteren. In het artikel “Wifi signaal versterken, do’s en don’ts” kunt u lezen wat u kunt doen. Ook zijn er stopcontact schakelaars te krijgen die geen gebruik maken van het wifi netwerk. Deze maken gebruik van het GPRS netwerk en bevatten een geactiveerde SIM-kaart. Bekijk de verschillende opties via onderstaande knop.

GSM Schakelaars met SIM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *