Geplaatst op Geef een reactie

Rookmelder tegen de muur plaatsen: mag dat?

Een rookmelder tegen de muur, is dat een goed idee? En belangrijker nog, wat adviseert de brandweer daarover? Het is over het algemeen verstandig om de melder aan het plafond te bevestigen.

Rook stijgt op, vanwege de warmte daarvan. Dat leidt ertoe dat de rook bovenin de ruimte komt te hangen, waardoor een melder daar snel voor het belangrijke signaal zal zorgen. Wilt u een model aan de muur bevestigen? Dan is het belangrijk om dat voldoende hoog te doen. We zetten een paar handige tips voor u op een rij, om rekening mee te houden.

Circa 15cm onder het plafond

Een rookmelder tegen de muur dient hoog genoeg te hangen, zo’n 15 centimeter onder het plafond. Op die manier hangt de melder als het ware aan het plafond, omdat de rookontwikkeling een laag van een aantal centimeters onder het plafond zal vormen.

Met een rookmelder aan de muur op deze hoogte van het plafond lukt het toch om de rookontwikkeling in een vroeg stadium op te merken. Dat is belangrijk, omdat het op die manier voorkomt dat er veel rook kan ontstaan zonder dat u het doorheeft.

Aan de muur bij schuin dak

Wilt u een rookmelder tegen de muur bevestigen en gaat het om een schuin dak? Net als wanneer u de melder dan aan het plafond hangt is het belangrijk om dat niet helemaal in de nok te doen. De schuine delen van het dak voorkomen dat de rook snel door zal dringen tot in de nok, het hoogste punt.

In plaats daarvan blijft de rook er waarschijnlijk iets onder hangen. Houd daar ook rekening mee bij een plaatsing tegen de muur. Zorg er daarom voor dat u de melder op zo’n 30 – 50cm onder het plafond hangt. Op die manier creëert u hetzelfde effect als 15cm onder het plafond bij een recht dak.

Bewaking van cirkel van 15 meter

Een rookmelder kan een cirkel van circa 15 meter bewaken, door daar rook te detecteren. Dat betekent 7,5 meter naar links, naar rechts, naar boven en naar beneden. Houd daar rekening mee op het moment dat u het aantal rookmelders in de ruimte wilt bepalen, zowel voor tegen de muur als aan het plafond.

Rookmelder tegen de muur: online bestellen

Een rookmelder tegen de muur hangen en daarvoor op zoek naar een geschikt model? U heeft online de keuze uit verschillende rookmelders, waar u op een veilige manier gebruik van kunt maken. En heeft u vragen over een van de modellen? Neem contact met ons op, dan vertellen we u daar graag meer over, net als over de ideale plaatsing daarvan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *