Geplaatst op Geef een reactie

Koolmonoxidemelder plaatsen in huis

Je kunt een koolmonoxidemelder plaatsen door een bedrijf , maar uiteraard ook zelf monteren. Probeer op iedere verdieping van uw huis een melder te plaatsen. Idealiter moet u een melder plaatsen in, of in de buurt van, elke kamer waarin een brandstof verbruikend toestel staat. Indien u echter meerdere brandstof verbruikende toestellen hebt en slechts één CO melder, moet u rekening houden met onderstaande punten om de beste montageplaats te bepalen. Wilt u niet schroeven, koop dan magneetstrips.

Koolmonoxidemelder plaatsen, kies de beste plek!

De beste plek voor een koolmonoxidemelder is :

 • Indien er een brandstof verbruikend toestel staat in een kamer die u veel gebruikt, zoals bijvoorbeeld de woonkamer, dan moet u de melder in die kamer plaatsen.koolmonoxidemelder plaatsen
 • Mocht u in een studio wonen, plaats de melder dan zo ver mogelijk verwijderd van de kookvoorzieningen, maar in de buurt van uw slaapplaats.
 • Als het brandstof verbruikend toestel staat in een kamer die normaal niet wordt gebruikt (bv. een boilerruimte), plaats de melder dan net buiten deze ruimte zodat u deze beter kunt horen.
 • Lees altijd eerst de gebruiksaanwijzing alvorens de koolmonoxidemelder te installeren.

Hoe hoog moet een koolmonoxidemelder hangen?

Het beste kunt u de koolmonoxidemelder op 1.5 meter boven de grond plaatsen. Koolmonoxide is even zwaar als lucht, en stijgt dus niet omhoog of daalt niet omlaag. Kies altijd een plek waar de melder niet vies wordt en geen stof aantrekt.

Wanneer de koolmonoxidemelder in dezelfde ruimte als het toestel staat

Dan moet de koolmonoxide melder op het plafond worden geïnstalleerd, op tenminste 30 cm afstand van elke muur of van welk ander obstakel dan ook. Als de melder op de muur wordt gemonteerd, moet deze hoger dan iedere deur of raam en op minstens 15 cm van het plafond geïnstalleerd worden. Als de melder wordt geïnstalleerd in een ruimte met een schuin- of puntplafond, moet deze minstens 1 meter lager worden bevestigd dan het hoogste punt in de ruimte, zolang dit hoger is dan alle aanwezige ramen en deuren. Als de melder in een kamer hangt die ver verwijderd is van het toestel, moet de melder zich bevinden in de ruimte waar de bewoners zich bevinden. Een melder moet op minstens 2 meter van het brandstof verbruikend toestel worden geïnstalleerd.

Waar moet je een koolmonoxidemelder plaatsen

Installeer de CO melder niet in de keukens of garage. Installeer de melder liever niet in zeer stoffige of vochtige ruimtes. Plaats de melders ook niet in direct zonlicht of op plaatsen waar extreme temperaturen voorkomen. CO-melders mogen niet worden gehangen op plaatsen die worden bedekt door gordijnen of andere obstructies. Plaats ze niet vlakbij plafondventilatoren, hitteventilatoren, airco toestellen, verse lucht inlaten of open ramen. Bewegende lucht kan verhinderen dat koolmonoxide de CO-sensoren bereikt.

Hier niet de CO melder plaatsen:

 • Buiten het gebouw.
 • In de dichte nabijheid van een auto uitlaat; dit zal de melder beschadigen.
 • In of onder een kast.
 • In een klamme of vochtige ruimte.
 • In de buurt van verfverdunners, lijmen, poetsmiddelen, spuitbussen of schoonmaakproducten. Andere substanties kunnen de betrouwbaarheid van de melder ook aantasten.
 • Rechtstreeks boven een gootsteen of kooktoestel. Naast een deur, raam of afzuigventilator of andere tochtige plaatsen.
 • In uitlaatstromen van gasmotoren, ventilatiegaten, afvoerkanalen of schoorstenen.
 • Waar het wordt belemmerd door gordijnen of meubels.
 • In een ruimte waar de temperatuur kan zakken onder -10ºC of 40ºC kan overschrijden.
 • In ruimtes met een relatieve vochtigheid lager dan 30% of hoger dan 90%.
 • Waar vuil of stof de sensor kan blokkeren en de werking ervan kan tenietdoen.
 • Waar het gemakkelijk kan worden ingedeukt of beschadigd of waar het per ongeluk kan worden uitgeschakeld of verwijderd.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *