Geplaatst op Geef een reactie

Plaats geen brandmelder in de keuken! Maar waar wel?

Rook- en brandmelders hebben zich ontwikkeld tot geavanceerde systemen met in een aantal gevallen zelfs een SMS-functie. Bedraad, draadloos op batterijen en koppelbaar, om ze bij een eventuele brand allemaal tegelijkertijd af te laten gaan.

Maar, wat is de ideale plaats voor deze melders? De Brandweer adviseert om daar in de keuken geen gebruik van te maken. En heeft een aantal andere handige tips om de ideale locatie te kiezen. We zetten er een aantal op een rij, zodat je met de brandmelder zorgt voor een veilig huis dat op tijd waarschuwt bij brand en rook.

De gang en de ontsnappingsroute

Zorg ervoor dat de gang altijd vrij is om te kunnen vluchten. Het is in veel woningen de belangrijkste ontsnappingsroute, zowel vanaf de begane grond als vanaf een van de verdiepingen. Plaats een brandmelder in de gang en op de overloop op de eerste en de tweede verdieping. Op die manier krijgt u een melding op het moment dat daar brand of rook ontstaat, waardoor de ontsnappingsroute in gevaar kan komen.

Tip: zorg vanaf de tweede verdieping tevens voor een alternatieve vluchtroute. Gebruik bijvoorbeeld een raamladder, om niet afhankelijk te zijn van de overlopen en de gang beneden.

Maximaal 3 meter van de slaapkamerdeur

Plaats de brandmelder op maximaal 3 meter van iedere slaapkamerdeur. Op die manier is het signaal in de slaapkamer goed hoorbaar op het moment dat er wat aan de hand is. En blijft de afstand om de vluchtroute te bereiken beperkt, waardoor u de kans heeft om zowel overdag als ’s nachts op tijd te ontkomen.

Hanteer deze richtlijn zowel voor slaapkamers waar u op dit moment gebruik van maakt als eventuele kamers waarvoor u nu nog geen (definitieve) bestemming voor heeft. En verandert de situatie? Pas de brandmelders aan of koop een extra exemplaar, zodat u tijdig een signaal krijgt op het moment dat er wat aan de hand is en u zal moeten vluchten.

Minimaal op iedere verdieping

Zorg er tenslotte voor dat u minimaal op elke verdieping een brandmelder heeft hangen. Op die manier zal de melder snel rook of brand detecteren, om u te waarschuwen en de kans te bieden op tijd weg te komen.

Tip: gebruik bij voorkeur koppelbare brandmelders. Die kunnen met elkaar communiceren, waardoor ze altijd allemaal tegelijkertijd af gaan. Dat zorgt ervoor dat u zelfs op zolder hoort wat er aan de hand is. En u ook vanuit de tuin direct in actie kunt komen om iedereen in veiligheid te brengen.

U heeft online de keuze uit verschillende brandmelders en rookmelders. Maak uw keuze en hang die op de juiste plaats op, zodat u uw woning daarmee op een goede manier kunt beveiligen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *