Geplaatst op Geef een reactie

Waar moet ik de gasmelder plaatsen? De specialist legt uit

Gasmelder gekocht en benieuwd waar u die dient te plaatsen? Of van plan om die aan te schaffen. De ideale plaats voor een gasmelder hangt onder andere af van het type melder dat u heeft en het type gas dat u daarmee wilt meten.

We onderscheiden gasmelders voor de detectie van bijvoorbeeld propaan of butaan en van aardgas. In het eerste geval is er sprake van vloeibaar gas, in het tweede geval gaat het om methaan.

Type gas en de ideale plaats

Propaan en butaan zijn vloeibare gassen. Om die te kunnen detecteren is het vooral van belang dat de gasmelder niet te hoog komt te zitten. Zou u dat wel doen, dan is het risico groot dat het gas niet hoog genoeg komt, terwijl er al wel sprake is van een gevaarlijke situatie.

Gasmelder plaatsen voor butaan of propaan (vloeibaar gas): 15 – 30cm boven de grond

Zorg er daarnaast voor dat de gasmelder niet meteen naast een uitgang zit. En houd er rekening mee dat de melder niet verder dan 4 meter bij de gasbron vandaan zit. Het gas is zwaarder dan lucht, waardoor het omlaag zakt en zich over de vloer zal verspreiden.

Gaat het aan de andere kant om een gasmelder voor de detectie van aardgas, een methaan? In dat geval is het juist van belang om dat hoog genoeg te doen. Het gas heeft de neiging om op te stijgen, omdat het lichter is dan de lucht.

Gasmelder plaatsen voor aardgas (methaan): 15 – 30cm onder het plafond

Houd er opnieuw rekening mee dat de melder niet verder dan 4 meter bij de gasbron vandaan mag zijn. Bovendien dient u te zorgen voor een montageplek hoger dan het hoogste raam of de deuropening in de ruimte.

Hier GEEN gasmelder plaatsen

Andersom kunnen we ook een aantal plaatsen aanwijzen waar u de gasmelder in ieder geval niet dient te plaatsen. Het gaat dan om:

  • De buitenkant van een gebouw
  • Achter gordijnen of in een kast
  • Bij de luchtinstroom van ventilatoren
  • Nabij ramen of deuren
  • Naast een rookafvoer
  • In vochtige ruimtes (badkamer, douche, etc.)
  • Direct naast het fornuis of andere kookfaciliteiten

Vraag bij twijfel een specialist om een goede locatie om de gasmelder te plaatsen, om daar op de juiste manier gebruik van te maken. Voorkom dat de situatie kan leiden tot gevaarlijke situaties of valse meldingen.

Gasmelder kopen

Interesse in een gasmelder, nu u weet waar in huis u die het best kunt plaatsen? U kunt de gasmelder online kopen. Bekijk het assortiment gasmelders om daar op uw gemak een keuze uit te maken. Lees de verschillende productomschrijvingen, om na te gaan hoe u daar gebruik van kunt maken en waar u die het best kunt bevestigen.

Klik en bestel

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *