Wifi signaal versterken, do’s en don’ts

“Paaap, Maaam, het internet doet het niet meer”. Iedere ouder zal het wel herkennen en het kan tot drama leiden in ieder huisgezin. Maar ook volwassenen kan het tot wanhoop drijven als het internet onverhoopt niet werkt. Dat is ook niet zo verwonderlijk als men bedenkt dat WiFi net zo gewoon is geworden als het water uit de kraan. Hoewel het gebruik van een draadloos netwerk erg eenvoudig kan zijn, is het nog niet zo eenvoudig om het allemaal goed werkend te kijgen. Maar het wifi signaal versterken, hoe doe je dit op een goede manier.

Voordat we verder gaan met de do’s en don’ts van het wifi signaal versterken moeten we even kort duiken in de techniek van draadloze communicatie.

Draadloos netwerk in een notendop

Bij elke vorm van communicatie is er altijd een zender en ontvanger. Bij een twee-weg verbinding (bi-directioneel) heeft elk eind apparaat een zender + ontvanger in één. De kwaliteit van de ontvangst en verzenden is van een aantal factoren afhankelijk namelijk.

 1. Het vermogen van de zender.
 2. afstand tussen de zender en ontvanger
 3. Storingen onderweg zoals electriciteitsmasten, betonijzer in muren en plafonds en weersomstandigheden
 4. Verder is de frequentie van de zender van belang.

Golflengte en frequentie

Dat laatste heeft wellicht nog wat toelichting nodig. Laten we er vanuit gagolflengtean dat er een perfect signaal wordt uitgezonden door de zender in de vorm van een sinus. Hoe hoger de frequentie van de zender, des te kleiner wordt de golflengte. Deze golflengte is van belang omdat de lengte van de golf bepalend is voor de lengte van de antenne.  Een effectieve antenne heeft de lengte van een kwart tot een halve golflengte. Een hogere frequentie heeft daarom ook altijd een kleinere antenne nodig om effectief te kunnen communiceren. Bij het wifi signaal zijn tegenwoordig 2 frequenties in gebruik, namelijk 2,4Ghz en 5Ghz. Het 2,4GhZ netwerk heeft meer last van storingen, maar het bereik is wel groter dan het het 5Ghz netwerk. De ouderen onder ons kunnen zich wellicht nog de oude AM radio herinneren. De wereldomroep was door heel Europ te ontvangen, maar de kwaliteit was ronduit slecht te noemen. Een hogere frequentie heeft daarom ook minder last van weersomstandigheden.

Frequentiespectrum

Om het radioverkeer te reguleren is het frequentiespectrum opgedeeld in verschillende gebieden. Zo is er een gebied voor vliegverkeer, voor hulpdiensten, radio, televisie en andere communicatie. De totale spectrumruimte die gebruikt wordt voor radioverkeer loopt van 8,3 kHz tot 3000 GHz. Het radiospectrum wordt om een aantal redenen geordend. Allereerst kunnen radiogolven afkomstig van verschillende bronnen elkaar (bij de ontvanger) beïnvloeden. Daarom is het nodig om afspraken te maken over het gebruik van frequenties om gebruikers te vrijwaren van storing van anderen. Omdat radiogolven zich ook over de grens kunnen voortplanten, is internationale afstemming noodzakelijk.

De meest voorkomende frequenties zijn:

 • 433 MHz – vergunningsvrije radiotoepassing
 • 868 MHz – vergunningsvrije radiotoepassing
 • 2,4 GHz – Breedband datasystemen (zoals WiFi en Bluetooth)
 • 5 Ghz – Breedband datasystemen (zoals WiFi en Bluetooth)

wilt u meer weten hoe u deze frequenties kunt gebruiken, download hieronder de brochure van het Agentschap Telecom.
Download brochure

Kanaalbreedte

Nu we weten dat het hele frequentiespectrum is opgebouwd uit verschillende gebieden kunnen we wat verder inzoomen op hoe een bepaalde frequentiebereik is verdeeld. Bij televisie heet het al van oudsher kanalen en deze kanalen hebben een vastgestelde grootte. Bij de televisiekanalen is dat 8 MHz. Bij de radiokanalen 150 Khz, terwijl het bij WiFi kan oplopen tot 40 MHz. De zweedse wetenschapper Harry Nyquist heeft een relatie ontdekt tussen de kanaalbreedte van de transmissie en de bandbreedte van de verbinding. Hoe breder het kanaal is gedefinieerd, hoe meer datasnelheid men kan behalen in het digitale domein. Hoe verder de zender en ontvanger uit mekaar zitten, hoe smaller het kanaal wordt en uw snelheid gaat drastisch achteruit.

WiFi Signaal versterken

Dit was wellicht heel wat nieuwe informatie voor u, maar wu we deze theorie kennen en een aantal basisprincipes kunnen we kijken waar het bij de meeste huishoudens verkeerd gaat als men de wifi snelheid wilt verbeteren. Het Wifi signaal versterken blijkt uiteindelijk geen “rocket science” te zijn, als men zich maar aan een aantal regels houdt:

Wat te doen: DO:

 1. Do: Begin met een goede basis. Een sterk Wifi signaal begint met het signaal dat vaak via een kabel, koper of glasvezel, in de woning binnenkomt. Het modem van uw telecomprovider biedt de meest optimale snelheid wat in uw woning mogelijk is. Sluit uw PC of laptop aan met een UTP kabel en meet van daar uit de wifi snelheid met een betrouwbare tooling zoals Ookla Speedtest. Heeft u Ziggo of een glasvezelprovider dan moet de snelheid precies gelijk zijn aan de beloofde snelheid op de factuur!. Maakt u gebruik van een ADSL provider dan is de beloofde snelheid de maximale snelheid, maar in de praktijk is dat zelden tot nooit het geval. De ADSL verbinding wordt gedeeld met uw straat of wijk en is afhankelijk van de afstand naar het kopstation. Mocht u niet de beloofde snelheid hebben controleer dan eerst alle kabels of de connectors goed zitten en aangedraaid in het geval van een F-connector
 2. Do: Blijf zo lang mogelijk uw signaal transporteren via kabel. Vaak is het niet mogelijk om draden te leggen en veel mensen vinden draadloos internet dan ook een uitkomst. Bedenk wel dat draadloos internet niet het doel op zich moet zijn, maar een middel. Mobiele devices zijn sowieso afhankelijk van een draadloze verbinding
 3. Do: Gebruik een accesspoint. Een accesspoint is als het ware een omzetter van bedraad internet naar draadloos internet. Deze ontvangt het meest optimale signaal via kabel en zet dat om in een goed wifi signaal. Dit is de beste manier om uw wifi signaal te versterken
 4. Do: Gebruik een externe antenne. Vooral bij publiek internet is zoals in de trein, camping of hotel lijkt het alsof het signaalnivo voldoende is. Dat kan best zo zijn. Echter uw laptop of tablet beschikt niet over een krachtige zender of antenne. Daarom is het beter om een usb-antenne aan uw laptop te hangen.

Wat vooral niet doen: Don’t:

 1. Don’t: gebruik geen wifi versterker op de plaats van het slechte signaal. Het wifi signaal naast de zender is de meest optimale snelheid. Van daaruit wordt het exponentieel minder. Op de plek waar u geen of nauwelijks signaal hebt de wifi versterker ophangen heeft geen enkele zin. Namelijk de ontvanger van de wifi versterker ontvangt een signaal met een lage bitrate, vanwege de “nyquist relatie” Het signaal wordt dan wel versterkt, maar de wifi versterker kan de bits niet meer versnellen en zal daarom met excellente signaalsterkte een slecht signaal geven.
 2. Don’t : Staar u niet blind op het aantal streepjes . Het aantal streepjes dat de signaalsterkte aangeeft zegt alleen iets over de nivo van de verbinding en niet over de kwaliteit. Ook hier geldt weer: meten is weten
 3. Don’t : Gebruik geen internet adapters via het lichtnet. Hoewel het erg verleidelijk is om deze simpele, overal inzetbare, adapters te gebruiken is het dramatisch voor het wifi signaal. De kabels van het lichtnet vangen te veel interferentie op om een goed signaal te garanderen. Dit moet echt als laatste redmiddel worden gezien.

 

ookla